Qlik Community

Ask a Question

Deployment & Management

Discussion board where members learn more about Qlik Sense Installation, Deployment and Management.

Announcements
LINKEDIN LIVE: Democratizing data to enhance customer-centricity. JULY 29TH REGISTER TODAY
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
chrisg
Partner
Partner

Memory usage is constantly at 100% utilization

Hi,

Although we have no load on the server, the main memory usage is constantly at 100% utilization.

Only a restart of the machine helps! (but only for a few hours)
We have Qlik Sense Version Nov. 2018 (including the latest patches).
I urgently need some tips on how we can get this under control.

Thank you
best regards
Christoph

Do or Do Not. There is no try!
Labels (2)
1 Solution

Accepted Solutions
chrisg
Partner
Partner
Author

Many Many Thx! 

The Problem was the "Ballooning" on the VM System. So no Qlik topic!

Qlik and Ballooning could be a Problem!

Do or Do Not. There is no try!

View solution in original post

6 Replies
PrashantSangle

Can you provide more details ?
like when it is happening after opening dashboard?
How many concurrent user login on server? Share screen shot of task manager?
Great dreamer's dreams never fulfilled, they are always transcended.
anderseriksson
Partner
Partner

One or a combination of the following;
too much data, too many users, not enough memory

Either decrease data or users or increase memory.

Daniele_Purrone
Support
Support

Is memory usage growing constantly after the restart, or are you seeing sudden spikes? If the latter, then this might be pointed out to some specific action.

Daniele - Senior Technical Support Engineer at Qlik
If a post helps to resolve your issue, please accept it as a Solution.
ilias_fytrakis
Partner
Partner

Dear Chris,

 

Are there any active Tasks when you observe the behavior that you mentioned before?

 

Thanks,

iLiAS

We're entering a new world in which data may be more important than software.
chrisg
Partner
Partner
Author

Many Many Thx! 

The Problem was the "Ballooning" on the VM System. So no Qlik topic!

Qlik and Ballooning could be a Problem!

Do or Do Not. There is no try!

View solution in original post

Daniele_Purrone
Support
Support

Yes, this is working as designed:
https://support.qlik.com/articles/000003755

The Qlik Engine needs to have memory statically assigned to perform properly.

Daniele - Senior Technical Support Engineer at Qlik
If a post helps to resolve your issue, please accept it as a Solution.