Qlik Community

Qlik Sense App Development

Discussion board where members can learn more about Qlik Sense App Development and Usage.

Announcements
Qlik® Product Spotlight: Discover what’s possible. Get more from our products.
See for yourself. Register today.
Not applicable

Aggregating breaks searching in filter pane?

Hi,

I'm an intermediate Qlik user. I have been rebuilding our existing dashboard with some new insights and think I may have encountered a bug. Either that, or my logic is flawed. Help would be appreciated.

I've built a filter pane that displays customer names. In the past this would show duplicates if a customer changed it's name. I've solved this by aggregating on customer number. Something like:

Aggr({$<Year={$(=thisYear)}>} Mode(CustomerName),CustomerNumber)

The statement itself works perfectly. I now see the version of the name that occurs the most within the current selection, but now the search functionality of the pane breaks. When I click on a company name, it filters by company number.

1.png

Now that's not that big a problem (I'd prefer it if it showed the name, but the result is the same). However, search is actually broken. I cannot search for the company name, nor the company number. As soon as I type anything, it just hides everything, even when I literally type 100202 from the screenshot above.

1.png

Is this a (known) bug, or am I just thinking the wrong way?

Update: video demonstrating the behaviour

Updated to add video

1 Solution

Accepted Solutions
vinieme12
Esteemed Contributor II

Re: Aggregating breaks searching in filter pane?

Try below

Aggr ({$<Year={$(=thisYear)}>}  only ({1}CustomerName),CustomerName)

7 Replies
vinieme12
Esteemed Contributor II

Re: Aggregating breaks searching in filter pane?

no it's not a bug

Aggr({$<Year={$(=thisYear)}>} only(CustomerName),CustomerName)

Not applicable

Re: Aggregating breaks searching in filter pane?

Cheers, the update works, but the filter pane still behaves weirdly. I've switched browser to confirm it isn't just my browser acting up.

Behaviour (with this formula)

1. Searching within filter pane is impossible

2. As soon as I filter something, all other options in filter pane disappear (making it impossible to select multiple)

3. When I click to deselect the green selected option, it doesn't deselect, but it does show the other options again.

I could try to make a video, but all my customer names would be in it, so that's a bit tricky. Let me know if anything is unclear.

vinieme12
Esteemed Contributor II

Re: Aggregating breaks searching in filter pane?

Try below

Aggr ({$<Year={$(=thisYear)}>}  only ({1}CustomerName),CustomerName)

MVP
MVP

Re: Aggregating breaks searching in filter pane?

That's how calculated dimensions and list boxes work.

While you can work around this problem, your best bet would be clean the data during load, so that you find the most used customer name by customer number and create a dimension table containing the distinct customer numbers with the modal name for each. Replace the names with these names back into the fact table, or simply drop the names from the fact table.

Then there is no need for a calculated field in the list box.

Logic will get you from a to b. Imagination will take you everywhere. - A Einstein
Not applicable

Re: Aggregating breaks searching in filter pane?

This turned out to be pretty much right! The code itself didn't work, but this one did.

Aggr ({$<Year={$(=thisYear)}>}  Mode({1}CustomerName),CustomerNumber)

The glitch is gone, but I still see the right customer name!

Not applicable

Re: Aggregating breaks searching in filter pane?

Thanks. I understand how the filter part (showing number instead of name) is expected behaviour, but I find it hard to believe that the behaviour seen in the video is meant to be this way. It literally shows checked when it isn't checked and it selects a company different from the one checked.

So far it seems the code above does solve the glitches. It still displays the customer number, but that's not that important.

I may still look in your suggestion to see if it's better in the long run. Thanks!

gkluca82
New Contributor III

Re: Aggregating breaks searching in filter pane?

I've got the same issue.

Using a conditional filter,  i was removing the unrelated value from a list. This worked since Sense 3.0.

With 3.1 this workaround doesn't work anymore. It's behaviour is similar to vicvancooten's one.

vuoto.JPG when i click into the field i got no values...

allargato.JPG if i open the filter in the canvas i can see some values...

aperto.JPG  if i full screen the filter with the top right button i can see the values...

formula.JPG

This formula worked before Sense 3.1. It groupby the sum of some values by Ordine_produzione, and, if this values is >0, show me this Ordine_produzione, otherwise null.

It was very simple to implement, but now is completely useless.