Qlik Community

QlikView App Development

Discussion Board for collaboration related to QlikView App Development.

Announcements
QlikWorld 2020: Join us May 11 - 14, 2020 in Phoenix, AZ. Register early and save $400. Learn More
Highlighted
valera_sh
Contributor II

Assigned CALs lost on Qlikview Server Service restart

We have a cluster of 2 Qlikview servers, v. 11, SR1.

The configuration allows license lease and does not allow the dynamic CAL assignment.

We assigned manually one CAL to the service user account.

But whenever the Qlikview Server Service on either of the machines of the cluster is restarted, this license assignment gets lost. This results in all the batch reloading of Qlikview dashboards blocked because the qlikview client becomes Personal Edition.

Is it possible to prevent the lost of the CAL assignment when the service restarts?

Thanks.

5 Replies
Not applicable

Re: Assigned CALs lost on Qlikview Server Service restart

Hi.

We´re facing the exact same issue.

Have you found a solution?

Regards

Fredrik

dfoster9
Valued Contributor

Re: Assigned CALs lost on Qlikview Server Service restart

Confusing

You should not need to assign a license to the service user for the server reload processes to work.

Can you also confirm that the service user is a domain user account not a local machine user acount.

Not applicable

Re: Assigned CALs lost on Qlikview Server Service restart

Yeah i know, it´s strange.

Our reload process includes opening of a client on the server, don´t know if this is best practice but was made before i took over the system.

The service user is a domain user, it runs all the jobs.

What i can see after the restart is that it´s trying to connect to a license server but isn´t successfull and ends up wanting to start personal edition...

Any ideas?

dfoster9
Valued Contributor

Re: Assigned CALs lost on Qlikview Server Service restart

Find where someone has coded that fudge and stop it. That suggests someone has written VB macros in the scripting of a QVW. Not a good idea. It is one of those issues where developers think QlikView is like .NET and code accordingly.

I have not come across any issues with assigning licenses to the service user (we often have to do that on small client sites.)

Not applicable

Re: Assigned CALs lost on Qlikview Server Service restart

Yes I suspected it wasn´t a good idea.

The jobs was built by an administrator that isn´t a Qlikview administrator and thus the results.

We will look in to this and remove the code that is causing this.

Thank you for the help!


/Fredrik