Qlik Community

QlikView App Development

Discussion Board for collaboration related to QlikView App Development.

Highlighted
Not applicable

QV 12.10 - mapping load * inline fails

I have just upgraded from 11.2 to 12.10 Personal and all the Mapping LOAD * inline  statements that I have used for years are failing with 'Error Unknown'.

I've tried the inline data wizard and it doesn't find any fault with the statements. These are the first statements in the script, apart from the standard preamble , and the database connection.

[EDIT - have tested in QlikSense Desktop 3.1 and get the same error.  Have tried with a barebones script with just the one statement.  It fails]

e.g.

//this one is straight from the manual

// https://help.qlik.com/en-US/sense/3.1/Subsystems/Hub/Content/Scripting/ScriptPrefixes/Mapping.htm

map1:

mapping LOAD *

Inline [

CCode, Country

Sw, Sweden

Dk, Denmark

No, Norway

] ;

facMap:

mapping LOAD * INLINE [

    facCode, FacultyName

    EP__, EPH

    IT__, ITD

    PH__, PHP

    ADDE, Admin

    DLAA, DL

    ITAA, ITD

];

MAP facCode using facMap;

uoaMap:

Mapping LOAD * Inline [

UOAcode,UOAname

1, 1:Clinical Medicine

2, 2:Public Hlth. etc.

8, New Lecturers

9, New Others

];

MAP UOAcode using uoaMap;

PublisherMap:

Mapping LOAD * Inline [

publish,newPublish

Wiley, Wiley-Blackwell

Elsev, Elsevier

];

//MAP DOI_Publisher using PublisherMap; //use applymap in load

Anyone else seeing this?  Everything else loads fine, apart from the map statements failing with a warning when the appropriate fields are encountered and the map applied.  The publisherMap one fails just the same - it's the Mapping Load that is failing, long before the ApplyMap is encountered.

Andy

1 Solution

Accepted Solutions
Not applicable

Re: QV 12.10 - mapping load * inline fails

Finally got to the bottom of this after lengthy sessions with Qlik Support.  Turned out to be a problem with the creating temporary filenames, which was referencing %appdata%\Roaming\Microsoft\Crypto - some sort of cryptographic  cache.  Deleting that folder fixed it. 

Big thanks to Joseph and Eduardo for persevering to get to the bottom of this

Andy

5 Replies
gino_scheppers
New Contributor III

Re: QV 12.10 - mapping load * inline fails

Hi Andy,

After an upgrade to QlikView 12 r3 we had a strange problem with the load inline statement.

Maybe the following answer is useful.

https://community.qlik.com/message/1134171#1134171

regards,

Gino Scheppers

Not applicable

Re: QV 12.10 - mapping load * inline fails

It does seem to be a file rights issue, related to temporary files. In this case though it seems to hinge on Folder Redirection, with the application not willing or able to create a temp file on a network drive, when the user's AppData folder is redirected to a network home drive.  Qlik Support currently have this listed as a 'product limitation' and have referred it up to R&D. Seems to be av.12 problem, and also exists in QS3, so probably dates for the convergence of the engines.


This is mostly triggered by a feature called "Folder Redirection" in Windows environments.
By activating this feature local folders will be redirected to a shared network drive like in the example seen below. Indications for a folder redirection can be found in the registry by browsing to
"HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders"

User-added image

Our QlikView software, especially QlikView Desktop, is creating a TEMP file during the load and this cannot be stored on a network drive. This can be considered a product limitation.

Employee
Employee

Re: QV 12.10 - mapping load * inline fails

Not sure if TEMP file is the solution. Another related thread with "Bad Call to OpenFileOrURL.." is a different error than just load *inline unknown error.

Have you raise a case with Qlik Support if you have license?

Would you please verify the situation:

  • What's your OS?
  • Which 11.20 version you upgraded from?
  • If you have QlikSense desktop installed on same machine? If yes, what version?
  • Can you try below process to create a sample if still the same issue?

Loadinline.png

Not applicable

Re: QV 12.10 - mapping load * inline fails

Finally got to the bottom of this after lengthy sessions with Qlik Support.  Turned out to be a problem with the creating temporary filenames, which was referencing %appdata%\Roaming\Microsoft\Crypto - some sort of cryptographic  cache.  Deleting that folder fixed it. 

Big thanks to Joseph and Eduardo for persevering to get to the bottom of this

Andy

Partner
Partner

Re: QV 12.10 - mapping load * inline fails

Thank you for sharing the solution Andy!

One of our clients got a Unknown Error when loading a simple inline table (not a mapping load) after updating tot QV version 12.10. Renaming the folder indicated in your post solved the issue.

Grtz, Tamarah