Qlik Community

QlikView Deployment

Discussion Board for collaboration related to QlikView Deployment.

Highlighted
klaus_feldam
Contributor II

Problems with QlikView Access Point / user performance

Server: Windows 2008 R2 Enterprise SP1 x64

Server CPU – 8 x 2.13GHz Intel Xeon

Server Memory – 64GB

QlikView Server: 9.00.7320.7 SR2 64-bit (x64)

Web Server: QlikView (IIS NOT installed)

Clients: Internet Explorer IE Plug-In / AJAX – Windows XP and Windows 7

QlikView IE PlugIn Client: 9.00.7320.7 SR2

We have had several examples over the past two weeks, where users have been unable to access QlikView applications.

The QlikView AccessPoint would show up, but none of the QliKView applications they would normally see when they log in. See attached example.

At the point where the users are unable to access their reports, the server CPU and memory utilization are below 20—30%.

The resolution is ALWAYS to stop the QlikView Server service and restart it. After the restart, the users are able to access their reports. This is highly disrupting and unexpected behavior.

From the log files, I am confused why we would see several examples of the following message, although we don’t have IIS installed:

504         Information        Session stop reason: invalid iis authentication string

Last example of a time, where QlikView became unavailable to our users was today (05/10/2011 14:06 – 14:23). The log files report the following unhelpful information. During the 2:06pm-2:23pm period, 200+ users were unable to access their QlikView application until we stopped and re-started the QlikView Server service.

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:06:29        4              504         Information        Session stop reason: Session expired after idle time

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:10:42        4              504         Information        Session stop reason: Session expired after idle time

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:14:00        4              504         Information        Session stop reason: Session expired after idle time

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:15:28        4              504         Information        Session stop reason: Session expired after idle time

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:19:52        4              504         Information        Session stop reason: Session expired after idle time

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:21:53        4              504         Information        Session stop reason: Session expired after idle time

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:22:15        4              504         Information        Session stop reason: Session expired after idle time

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:22:26        4              504         Information        Session stop reason: Session expired after idle time

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:22:48        4              504         Information        Session stop reason: Session expired after idle time

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:22:59        4              504         Information        Session stop reason: Session expired after idle time

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:23:32        4              504         Information        Session stop reason: Session expired after idle time

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:29:44        4              500         Information        Debug: CNTService::Handler(4)

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:29:44        4              500         Information        Debug: CNTService::OnInterrogate()

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:29:44        4              500         Information        Debug: Updating status (4080496, 4)

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:41:08        4              500         Information        Debug: CNTService::Handler(1)

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:41:08        4              500         Information        Debug: CNTService::SetStatus(4080496, 3)

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:41:08        4              500         Information        Debug: CNTService::OnStop()

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:41:08        4              500         Information        Debug: Updating status (4080496, 3)

2011-05-09 22:55:02        2011-05-10 14:41:09        4              500         Information        Debug: Done Running

Anyone has experienced anything similar?

I am not really getting anywhere with QlikView support, so any assistance with this would be highly appreciated.

Klaus Feldam

1 Solution

Accepted Solutions
klaus_feldam
Contributor II

Problems with QlikView Access Point / user performance

We have gone through several upgrades since my original question.

We are now on QV10SR3 and it's still the same issue.

The only workaround is to schedule the QV services to stop and restart daily - preferably after any nightly jobs.

We used to have the restart scheduled before the nightly jobs, only to have the QV services hang a couple of times, which unfortunately upset the whole night reload schedule. Schedule the stopping/restarting to the early morning hours and you will be fine.

9 Replies
Not applicable

Problems with QlikView Access Point / user performance

We had same expierences with Qlikview 9. Often when someone made a lot of calculations the accesspoint acted like being down. It showed no documents to view. A restart of the qlikview server service fixed the problem untill the next time the user made large calculations. it was unpredictable when it would happen, but from time to time it happened. 

We are using Windows Server 2003 X64 SP2  in combination with Qlikview 32 X86 because of ODBC drivers who arent 64 bit compatible. Qlikview Webservice is installed and used.

Yesterday we made the step to Qlikview 10 SR 2 (X86) (Earlier versions had to much bugs that would bother)

I started on a clean machine, because i would not advise updating an existing version of Qlikview and installed all without problems and then i installed the latest clients and plugins that ships with this version.  And yes, the user who made the calculations can now do his large calculations without "killing"the accesspoint.

But ...yesterday the accesspoint acted like being down and i had to restart the server service again to get the accesspoint working. And today i had to do it twice and i dont know why it's happening.this time.

I've just enabled logging to see if that gets me anywhere.

So Klaus, you're not alone with that problem, and i will get back on it when i know more.

Not applicable

Problems with QlikView Access Point / user performance

Hi,


I have the same problem..


I am using 9.00.7502.8 SR5 64 Bit.

Now and then the Services stop. Not all Mainly CC and QDS seems to be running when I see the services tab in QEMC. When I start all the Services, it works again. But this is highly disrupting!

I dont think a upgrade might help. I guess Its all about DNS settings but not sure.

Not applicable

Problems with QlikView Access Point / user performance

Hi,

Any success or updates regarding this Problem Guys?

Thanks in advance

Sravan

Not applicable

Problems with QlikView Access Point / user performance

Sravan,

unfortunatly not. It looks like a memory problem, but i'm getting used to restarting the Qlikview server service twice a day when the user who's making that huge calculations is working with it.

I made an icon on the server desktop, so i only have to double click and it's restarting.

(i know it's no solution, but it makes life a little easier)

regards,

Jan

Not applicable

Re: Problems with QlikView Access Point / user performance

Sravan,

unfortunatly not. It looks like a memory problem, but i'm getting used to restarting the Qlikview server service twice a day when the user who's making that huge calculations is working with it.

I made an icon on the server desktop, so i only have to double click and it's restarting.

(i know it's no solution, but it makes life a little easier)

regards,

Jan

kevin_kelly
New Contributor III

Problems with QlikView Access Point / user performance

I'm experiencing the exact same symptons on v10 SR3.  Has anyone found a resolution?

Thanks,

Kevin

Not applicable

Problems with QlikView Access Point / user performance

Kevin,

didn't find a solution, but at the moment i'm using a workaround who's saving me a lot of trouble.

What i did was the following:

The user who is making lots of calculations on the sheets was given a desktopclient instead of the qlikview plugin and the sheets are copied to a normal networkshare, so he hasn't the possibility to mess up the accesspoint.

Furthermore i made a task that restarts  the Qlikview Server Service every morning at 06:00.

Since that i've never had to restart the Qlikview Server Service again during daytime and all the other users can use Qlikview as they like.

I know it's not a solution, but the users are happy, because Qlikview is always working and i don't have to restart the server service several times a day.

And i lost the hope that Qlikview will fix this problem, as it was in version 8, 9 and 10.

Regards

Jan.

klaus_feldam
Contributor II

Problems with QlikView Access Point / user performance

We have gone through several upgrades since my original question.

We are now on QV10SR3 and it's still the same issue.

The only workaround is to schedule the QV services to stop and restart daily - preferably after any nightly jobs.

We used to have the restart scheduled before the nightly jobs, only to have the QV services hang a couple of times, which unfortunately upset the whole night reload schedule. Schedule the stopping/restarting to the early morning hours and you will be fine.

Not applicable

Re: Problems with QlikView Access Point / user performance

hi, i have same issue with my qvs..does anyone have a better solution except restarting the services?

thx